Jeg kan slet ikke vikle mit hoved rundt om MLB The Show 21’s lancering via Game Pass

Konsoleksklusivitet er et spøjst fænomen. På den ene side kan jeg godt forstå, at det er et af de stærkeste kort konsolproducenter har på hånden, som skal gøre det ene apparat mere attraktivt end det andet. Xbox har indtil videre den mest forbrugervenlige løsning i form af Game Pass, hvor deres “eksklusive” spil bliver gjort tilgængelige via abonnementstjenesten, med henblik på at kunne spilles både via en Xbox-konsol og PC.

Sony er så småt også ved at se muligheder i PC-platformen. De tidligere PlayStation-eksklusive Horizon Zero Dawn og Death Stranding har fundet vej hertil, mens Days Gone fra Bend Studio også snart kan spilles med mus og tastatur. Disse titler har dog mere end et år på bagen, og dem der ønskede et af de spil til en PlayStation-konsol, må efterhånden forventes at have kastet pengene efter dem på denne platform.

Der er dog sket noget helt ekstraordinært henover påsken. Baseballserien MLB The Show har hidtil været en PlayStation-eksklusiv fornøjelse, men det ændrer sig med MLB The Show 21, som altså også bliver spilbart på Xbox, når det lanceres den 20. april.

Mit hoved begyndte til gengæld at slå knuder, da jeg så traileren herunder:

Ja, du så rigtigt: MLB The Show 21 kommer til Game Pass den 20. april, og Xbox-ejere med et sådant abonnement, får altså direkte adgang til et PlayStation Studios-udviklet spil uden merpris.

Lad mig lige understrege, at jeg har nul interesse i MLB The Show 21. Spillet simulerer en sport, som jeg hverken forstår eller har aktier i. Alene det faktum at den største nordamerikanske liga officielt hedder “The World Series”, finder jeg i sig selv både frastødende, vulgært og selvforherligende.

I lige så høj grad forstår jeg ikke, hvad det underliggende budskab er i denne multiplatformsannoncering. Kan vi regne med flere PlayStation Studio-spil til Xbox? Vil flere af disse i så fald finde vej til Game Pass, og endda i tide til udgivelsesdagen? Hvis svaret er ja til begge spørgsmål, hvorfor skal man så overhovedet investere i en PlayStation? Hvis svaret er nej, hvilken interesse har Sony så i, at se et af deres eksklusive spil på en konkurrerende platform? Hvis argumentet er at de kan tjene flere penge på at udgive et PlayStation Studios-spil til Xbox, hvad er så argumentet for ikke at inkludere andre fremtidige titler? Hvad gør MLB The Show 21 så specielt, i forhold til for eksempel Horizon Forbidden West, Ratchet & Clank: Rift Apart eller Gran Turismo 7? Er der penge nok for Sony ved at tilføje et PlayStation Studios-spil til Game Pass, så det ikke påvirker et potentielt mindre salg af PlayStation-versioner? Er det et gensidigt win for både Xbox og PlayStation, eller handler begge firmaer oprigtigt i forbrugernes interesse?

Kommer jeg til at kunne spille Halo på en PlayStation?

Det er den slags spørgsmål jeg stiller mig selv. At se et Xbox-logo efterfulgt af et PlayStation Studios-logo, svarer i min verden til at gå ind på Burger King og, uden en sarkastisk mine i fjæset, bestille en Big Mac. Og FÅ den.

For nu bør jeg vel egentlig bare fejre, at et spil, uagtet min personlige interesse, bliver mere tilgængeligt for gamere. For det er helt klart positivt. Men min spåkugle er afsindigt sløret, i forhold til hvad det betyder fremadrettet. Hvis det er mindre konsoleksklusivitet, så er det en god ting. Hvis Sony bare eksperimenter, så er det vel, afhængigt af hvad de ender med at konkludere, egentlig også ret godt.