Anmeldelse: Roccat Elo 7.1 USB Headset

ROCCAT har stadig gang i smedjen og denne gang har det resulteret i ELO 7.1 USB. De centrale elementer er en ny mikrofon, neodym-drivere i kopperne og en ny bøjlestruktur. Alt i alt har ROCCAT afstedkommet endnu et fornuftigt headset, især i sin prisklasse. Til omkring 550,- får man en god portion kvalitet. Og som altid, kan man indstille LED’erne til den mængde disco man lyster.

Lad os starte med hvad man selv hører. De højttaler-entusiastiske læsere forstår muligvis hvad en neodym-driver går ud på, men for resten af os, handler det om dette: Neodym-magneter har langt stærkere magnetfelter og i sidste ende, gør det at højttaleren bliver mere “sprød” i lyden. Det giver mulighed for at skabe nogle fine klarheder, især i de højere frekvenser. Det betyder dog også at netop disse frekvenser kan blive lige skarpe nok. Eksempelvis bliver frekvenser fra omkring 6000Hz og opefter hurtigt for skarpe. Dette er ikke et headset til at nyde sin favoritmusik.

Fancy grafik af de nye 50mm neodym-drivere og den almene kop-konstruktion

Der er til gengæld andre boller på suppen, når det handler om gaming. Den førnævnte “sprødhed” i lyden, synes jeg giver en rigtig god præcision i spil. Dette skyldes blandt andet at membranen reagerer prompte og tydeligt. Man kan sige at ROCCAT 7.1 USB leverer et lydbillede med stor kontrast. Dette er godt til at finde vigtige detaljer i en fart. Bagsiden af medaljen er, at det samlede billede ikke længere har lige så stor kunstnerisk “blødhed”. Der forsvinder simpelthen noget af det organiske i et godt lydbillede.

“Gider du ikke blive ved med at tale til mig”

Det er ikke noget jeg bliver bedt om særlig ofte, så jeg blev da også noget overrasket. Citatet er fra en af mine gamer-buddies, med hvem jeg spiller Deep Rock Galactic. Jeg havde lige skiftet over til ELO 7.1, netop for at teste mikrofonen og her er resultatet:
Mig: “Okay, drenge. Så er jeg klar til at rive nogle bugs rundt!”
Ham: “… wow, din stemme lyder utrolig sprød og varm, Guitar…”
Mig: “Fedt nok, jeg tester nemlig et nyt headset!”
Ham: “Gider du ikke blive ved med at tale til mig?”
Mig: “Øh… okay, det kan jeg da godt….?”
Ham: “Men ingen godnathistorier, ellers bliver det lidt for behageligt!”

Den åbenbart sprøde og lækre mikrofon, som kan afmonteres

Så ja, mikrofonen har klart bestået testen! Den har også noget “mic monitoring”, som man lige skal vænne sig til. Slår man det til, så hører man også sig selv og kan dermed korrigere sine vokaliseringer. Det betyder at man også meget bedre kan lyde tilpas nedladende, når man fortæller hvor ondt man har i ryggen af at bære sådan et taberhold.

Praktisk nok har ROCCAT sat nogle knapper og drejehjul på venstre kop. Disse kan styre henholdsvis overordnet lydstyrke, din mikrofons output samt en tænd/sluk mikrofon-knap. De er nemme nok at finde, så der er ingen problemer med at skrue op og ned.

Fra venstre mod højre: tænd/sluk for mikrofonen, mikrofonens lydstyrke og overordnet lydstyrke

På billedet har jeg også valgt at fjerne mikrofonen. Det er vel lidt et designvalg fra ROCCAT’s side. Nogle headsets drejer bare mikrofon-armen op og så er den både slukket og ude af synsfeltet. Denne gang har ROCCAT valgt at give dig mulighed for bare at rive den af.

Nu ved vi hvordan ELO 7.1 virker, men hvordan er det så at have headsettet på? Først og fremmest synes jeg vægten er rigtig god. Settet er tungt nok til at føles bastant og holdbart, men let nok til at jeg ikke udvikler ufrivillig tyrenakke. Kopperne har noget meget rart memory-foam, som ROCCAT har lånt af Turtle Beach. Dette skulle endvidere også gøre det rarere for brillebærere at  bruge headsettet, fordi trykket på brillestangen angiveligt er lavere.

Bløde kopper og den svævende bladfjeder-bøjle

Hen over hovedet er kopperne holdt sammen med en matsort bladfjeder og under den, sidder isse-stroppen. Stroppen er fjedermonteret så den bevæger sig uafhængigt af bøjlen. Den bevæger sig let, er meget fleksibel og blød, så den tilpasser sig fint til forskellige kranieformer. Det lidt sjovere er metalbøjlen. Den står frit, hvilket betyder at den kan ringe. Et hurtigt smølfespark får bøjlen til at ringe som en lille klokke, hvilket ikke er så genialt. Jeg kan godt lide udseendet af bøjlen, men det havde nok været bedre at vibrationsdæmpe den.

Som med resten af ROCCAT’s udstyr, er det SWARM-softwaren der står for at styre dine indstillinger. Som du kan se, er der en grafisk equalizer som de selv kan styre og så er der en god håndfuld presets. Det er bare om at prøve dem af og vælge.

ROCCAT’s ELO 7.1 USB er et rigtig fint headset i sin prisklasse. Komfort og vægt er i højsædet, både lyd og mikrofon er fokuseret på præcisionsgaming og klar kommunikation. Du skal derfor ikke gå efter dette headset hvis du er audiofil. Designet er simpelt, mørkt og mat, medmindre man tænder for LED-disco. Alt i alt et anbefalelsesværdigt headset specifikt til gaming.